Autodelen komt naar Zuid-Oost-Vlaanderen

  • 20 mei 2019

In een proefproject gaan de gemeenten Gemeente Herzele, Sint-Lievens-Houtem, Zottegem, Gemeente Lede, Stad Geraardsbergen, gemeente Lierde, Stad Aalst en Gemeente Maarkedal vanaf 2020 een deelsysteem met elektrische wagens uittesten.

Autodelen is de laatste jaren aan een opmars bezig in Vlaanderen, maar Zuid-Oost-Vlaanderen blijft in deze achterop hinken. De praktijk toont aan dat het niet eenvoudig is om een autodeelorganisatie te overtuigen een aanbod uit te bouwen in een minder verstedelijkt gebied. Via een proefproject wil SOLVA | Streekoverleg gedeelde mobiliteit in de regio een boost geven.

Bij autodelen wordt de auto enkel gebruikt wanneer hij nodig is. Een deelwagen vervangt daarbij tot 12 privéwagens! Het proefproject kadert daarom perfect binnen het klimaatplan en het actieplan Green Deal Gedeelde Mobiliteit.

Vanaf 2020 loopt het proefproject autodelen gedurende 2 jaar in Herzele, Sint-Lievens-Houtem, Zottegem, Lede, Geraardsbergen, Lierde, Aalst en Maarkedal. Per gemeente zullen twee elektrische deelwagens ter beschikking staan, waarvan eentje tijdens de kantooruren wordt ingezet als dienstwagen. Voor de gemeenten vallen de kosten en de zorg voor onderhoud voor de dienstwagen weg, wordt een deel van de dienstverplaatsingskilometers elektrisch en kan een eventuele aankoop van een extra dienstwagen vermeden worden. De betrokken gemeentes nemen zo hun voorbeeldfunctie binnen het klimaatplan op.

Er wordt gekozen voor één deelsysteem en één autodeelaanbieder in alle deelnemende gemeenten. Met één abonnement staan alle deelwagens binnen het proefproject ter beschikking van de gebruiker. 

Onze coördinator mobiliteit, Ewout Depauw, legde op Radio 2 Oost-Vlaanderen uit waarom autodelen tot nu toe moeilijker voet aan de grond kon krijgen in een landelijke regio als de onze.