De Bouwdoos ... wordt vervolgd!

  • 15 september 2021

Eind 2019 kon SOLVA met vier partners “De Bouwdoos” in het leven roepen dankzij een subsidie. Het doel? Vijf grijze dorpspleinen tijdelijk tot levendige ontmoetingsplekken transformeren, met het oog op een duurzame nieuwe invulling. Deze zomer konden inwoners van twee gemeenten al met volle teugen genieten van hun vernieuwde plein.

Vier van de vijf Bouwdozen geclaimd

Via De Bouwdoos kunnen gemeenten in de Vlaamse Ardennen een dorps- of stadsplein tijdelijk herinrichten. Ze krijgen een container vol zit- en speelelementen en heel wat groen ter beschikking, een participatietraject, en een start- en slotfeest als kers op de taart. Een voorwaarde is wel dat de gemeente ook plannen maakt voor de definitieve herinrichting van het plein.

In 2020 vielen de eerste aanvragen in de bus. Vier ingediende projecten kregen groen licht: deze van Kluisbergen, Sint-Lievens-Houtem, Geraardsbergen en Zottegem. De eerste twee kwamen in 2021 meteen aan de beurt, de laatste kunnen in de zomer van 2022 van hun omgetoverd plein genieten.

Transformatie via participatie

Brainstorm VlierzeleDe tijdelijke aanpassing van de bouwdoos-pleinen krijgt vorm tijdens een participatietraject. Op drie begeleide participatiemomenten met enthousiaste inwoners, lokale organisaties en diensten worden ideeën gesprokkeld, een ontwerp gemaakt, en een activiteitenkalender opgesteld.

In Kluisbergen ging het bouwdoos-team in maart aan de slag om het Ruienplein aan te pakken, in Sint-Lievens-Houtem lagen de eerste ideeën voor de hervorming van Vlierzeledorp in mei op tafel.

Opzet geslaagd, aftellen naar de volgende!

Op het Ruienplein genoten de Kluisbergenaren de hele maand juli van het groen, van leuke activiteiten en, vooral, van het contact met dorpsgenoten. Vlierzeledorp werd midden augustus omgetoverd tot het kloppend hart van de gemeente. In beide dorpen is het opzet ruimschoots geslaagd, en verlangen heel wat inwoners alvast naar de definitieve aanpassing van hun plein.

De Geraardsbergenaars en Zottegemnaren kunnen zich dus alvast verheugen op een feestelijke maand met De Bouwdoos volgende zomer. Maar wie haalt De Bouwdoos in 2023 naar zijn plein?

Haal jij De Bouwdoos naar jouw gemeente?

Volgend voorjaar start de indienronde voor het plein van 2023. De voorwaarden vind je al op onze projectpagina. Wil jij als eerste op de hoogte zijn van onze nieuwe oproep? Volg ons dan op de sociale media en schrijf je in op onze nieuwsbrief, dan ben je er als de kippen bij!

Terugblik op De Bouwdoos in Kluisbergen
Zo beleefde Sint-Lievens-Houtem De Bouwdoos

Meer info over De Bouwdoos vind je op onze projectpagina.

De Bouwdoos is een project van SOLVA, het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen, Avansa Vlaamse Ardennen-Dender en Logo Gezond+, gesubsidieerd door de Vlaamse Landmaatschappij, het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, LEADER en de Provincie Oost-Vlaanderen.