Eerste Meerdoeners brainstorms, check!

  • 15 september 2021

Inwoners van Zwalm, Kluisbergen en Sint-Lievens-Houtem kunnen zich aanmelden als ‘Mee(r)doeners’. Onder begeleiding van het participatiebureau Ecolife kiezen ze tot drie klimaatacties die ze met een gemeentebudget mogen uitwerken. Zo helpen ze hun gemeente om de doelstellingen van het klimaatplan te behalen, de CO2-uitstoot te beperken en het landschap klimaatbestendiger te maken.

De Meerdoeners uit Kluisbergen beten de spits af. De helft van de acht deelnemers bij de eerste sessie waren landbouwers. Naast onderwerpen als korte keten, erosie, droogte en wateroverlast uitten de aanwezigen ook hun interesse om de kennis van mensen over en de betrokkenheid bij de boerenstiel te vergroten. Er was ook een voorstel om een openbare pluktuin te realiseren.  

In Sint-Lievens-Houtem leverde de oproep naar Meerdoeners vijf geïnteresseerden op uit de gemeentelijke Kerngroep Klimaat. Met het budget die de gemeente hen ter beschikking stelt, hadden ze al heel wat ideeën, zoals een generatietuin, een fietsbibliotheek of een groene, ecologische belevingsplek. Ze vroegen zich ook af of het mogelijk was om meer groen en schaduwplekken te creëren langs de straten, op pleinen en op daken. 

Ook in Zwalm staken 9 enthousiaste burgers van wal. Het werd een fijne eerste kennismakingsavond met het project en met elkaar. Er kwamen ideeën uit de bus voor een pluktuin, een voedselbos, een zwemvijver en om voedselverspilling tegen te gaan. Iemand droomde van een aantrekkelijk landschap waarbij landbouwpercelen omzoomd worden door hagen en andere kleine landschapselementen, en er werd voorgesteld te helpen bij het onderhoud. De deelnemers dachten ook na over manieren om landbouwbedrijven op een esthetische of natuurlijke manier in het landschap te integreren en om trage wegen op te waarderen. 

De ideeën van de Meerdoeners worden tijdens de volgende participatiesessie verder uitgepuurd.  

Wil jij ook een Meerdoener worden in Zwalm, Sint-Lievens-Houtem of Kluisbergen? Je kan nog altijd aansluiten. Schrijf je zo snel mogelijk in voor de tweede sessie! 

Zwalm: 16/09/2021 19u30, GC De Munk - zaal Peerdestok (sportlaan3) 
Sint-Lievens-Houtem 21/09/’21 19u30 gemeentehuis
Kluisbergen: 22/09/2021 19u30 - zaal De Brug