Hypermodern politiekantoor voor politiezone Erpe-Mere/Lede

  • 12 oktober 2020

In 2016 heeft SOLVA de opdracht gekregen van de politiezone Erpe-Mere/Lede om een nieuw politiekantoor te bouwen. De aard van het gebouw vereiste een pak wensen en normen op vlak van veiligheid en privacy. Op bouwtechnisch vlak diende volop de duurzame kaart getrokken te worden. Op 25 september 2020 kon bouwheer SOLVA trots terugkijken op een geslaagd parcours tijdens de officiële opening van het kantoor.

In nauw overleg met de politiezone en de betrokken lokale besturen begeleidde SOLVA het project van A tot Z: van verwerving van de gronden tot realisatie van de nieuwbouw en de omgevingsaanleg. In 2018 startten de werken, eind september 2020 kon het gebouw opgeleverd worden.

Dit hypermoderne gebouw voldoet aan alle politionele wensen en normen op vlak van  veiligheid (zoals het onthaal, het cellencomplex, de elektrische uitrusting) en privacy (zoals scheiding van publieke en private zones, verhoor van slachtoffers en getuigen).

Op bouwtechnisch vlak zijn een pak inspanningen geleverd om de energie-opwekking en het energieverbruik in dit gebouw duurzaam te maken:

  • De constructie is zeer compact en is doorgedreven geïsoleerd. Dat leidt tot een serieuze beperking van de warmteverliezen en dus van de energievraag
  • Het gebouw krijgt op vlak van EPB een BEN-score (bijna-energie-neutraal). Het bijzondere aan BEN-gebouwen is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en het bereiden van warm water.
  • De stroomopwekking gebeurt onder andere door zonnepanelen en er werd overal LED-verlichting geplaatst
  • Een HR-TOP gascondensatieketel met een vermogen van amper 65 kW en een warmtepomp zorgen samen voor de verwarming van het gebouw en het sanitair warm water.
  • De warmtepomp zal op (zeer) warme dagen ook bijdragen tot het beperken van de temperatuur in het gebouw. Buitenscreens voor de ramen op het zuidwesten gaan ook oververhitting van het gebouw tegen.
  • Het gebouw wordt intensief geventileerd waarbij een maximale warmterecuperatie plaatsvindt
  • Neerslag wordt in eerste instantie maximaal hergebruikt en in tweede instantie maximaal geïnfilteerd in de bodem voor het water naar het openbare rioleringsnet loopt

Het interieur straalt klasse en eenvoud uit. Duurzame materialen voor vloer-, wand- en plafondafwerking werden gecombineerd met degelijk vast meubilair en binnenschrijnwerk bekleed met een houtprint. Zwarte aluminium deuromlijstingen zorgen voor het contrast.

Benieuwd naar het resultaat? Bekijk het nieuwe politiekantoor voor Erpe-Mere/Lede in vogelvlucht

Foto: © Luk Lacaeyse

Politiekantoor Erpe-Mere/Lede - grondwerken
Politiekantoor Erpe-Mere/Lede - ruwbouw
Politiekantoor Erpe-Mere/Lede - verdiepen
Politiekantoor Erpe-Mere/Lede - gevel
Politiekantoor Erpe-Mere/Lede - werken voorgevel
Politiekantoor Erpe-Mere/Lede - gebouw klaar