Klimaat en energie

Via het project Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen willen de Provincie Oost-Vlaanderen, SOLVA | Streekoverleg en de gemeenten uit Zuid-Oost-Vlaanderen komen tot een doorgedreven en ambitieuze klimaataanpak.
In 2017 ondertekenden 13 gemeenten en steden het Burgemeestersconvenant en engageerden zij zich om tegen 2030 de CO2 uitstoot op de grondgebieden van Brakel, Denderleeuw, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Lede, Lierde, Maarkedal, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Zottegem, Zwalm te reduceren met minstens 40% en om een adaptatiebeleid uit te werken. Ze willen dit doen samen met inwoners, bedrijven, landbouwers, scholen, verenigingen,... Het studiebureau Zero Emission Solutions (ZES) werd aangetrokken voor de begeleiding en de opmaak van het klimaatplan. Het plan werd in mei 2018 gefinaliseerd en in juni-juli 2018 door de 13 gemeenteraden goedgekeurd. Lees het plan hieronder.
In 2019 stapten de overige gemeenten op het grondgebied ook in in het project Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen. Voorlopers Aalst, Kluisbergen, Kruisem (Kruishoutem + Zingem), Ninove en Oudenaarde zullen hun expertise delen. Zij hadden immers een bestaand klimaatplan met doelstelling -20% CO2 uitstoot tegen 2020 of, in geval van toenmalige gemeente Kruishoutem, een energieactieplan om te groeien naar een energieneutrale gemeente. Deze gemeenten zullen in de loop van 2020 een nieuw klimaatplan opmaken.
De gemeenten Horebeke, Oosterzele en Wortegem-Petegem engageren zich in 2019 voor de opmaak van een klimaatplan i.s.m. de Provincie Oost-Vlaanderen. Lees hieronder over de klimaatgezonde golf in Zuid-Oost-Vlaanderen.
Voor vragen of opmerkingen over het project Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen kan je contact opnemen met de 3 projectpartners:
- SOLVA: Saskia Van der Stricht, projectcoördinator | saskia.van.der.stricht@so-lva.be
- SOLVA | Streekoverleg: Annelies Buffel | annelies.buffel@so-lva.be
- Provincie Oost-Vlaanderen: Kim Rienckens | kim.rienckens@oost-vlaanderen.be
Alle steden en gemeenten in Zuid-Oost-Vlaanderen sluiten zich aan bij het project Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen. Voor 13 steden en gemeenten is een regionaal klimaatplan opgesteld. 5 andere lokale besturen hadden al een bestaand plan lopen tot 2020 en vernieuwen nu hun plan met blik op 2030. De 3 overige lokale besturen stellen in 2019 een eigen klimaatplan op tot 2030.

LEGENDE:
- Roze: 13 steden en gemeenten met een regionaal klimaatplan
- Groen: 5 voorlopers met een eigen klimaat- of energieactieplan
- Blauw: 3 gemeenten die in 2019-2020 een eigen klimaatplan zullen schrijven
De uitdaging vanuit het Burgemeestersconvenant is om 40% minder CO2 uit te stoten in 2030 tegenover de situatie in 2011. Voor de 13 steden en gemeenten met een regionaal klimaatplan betekent dit 324.907 ton minder CO2.
De sector van de huishoudens stoot 47% uit. Gevolgd door de sector van transport (29%), industrie (10%), tertiaire sector (9%), landbouw (3%) en de gemeentelijke diensten (2%).
Hieronder de gezamenlijke nulmeting van de 13 steden en gemeenten met een regionaal klimaatplan.
Deze nulmeting wordt aangepast wanneer deze beschikbaar is voor de overige 8 gemeenten die nog aansluiten in 2019.
Besparen op je energiefactuur én je steentje bijdragen voor het klimaat? Het kan via de groepsaankoop groene stroom van de Provincie Oost-Vlaanderen
Samen energie besparen: hou je energieverbruik bij via Energie-ID
Stel je nu al kandidaat voor de volgende groepsaankoop zonnepanelen van de Provincie Oost-Vlaanderen
Bespaar een derde op je energiefactuur onder begeleiding van BEA vzw (tot 31/12/2019)
Sla je slag met de tankslag - sanering stookolietanks Zuid-Oost-Vlaanderen (tot 31/12/2019)