Meerdoeners: van brainstorm naar keuzes maken

27/09/2021
Klimaat

Meerdoeners zijn enthousiaste burgers die zich willen inzetten voor het klimaat. In september kwamen ze voor de tweede keer bijeen in Zwalm, Kluisbergen en Sint-Lievens-Houtem. Onder begeleiding van participatiebureau Ecolife gingen ze verder aan de slag met hun ideeën uit de vorige brainstormsessie. Op het eind van de avond waren de deelnemers het eens over de acties die ze verder willen uitwerken.

De Meerdoeners werd door SOLVA als project ingediend bij het Plattelandsloket Omgevingskwaliteit – Samenwerking Oost-Vlaanderen (PDPO). Met de subsidie die we verkregen van PDPO krijgen burgers in drie gemeenten de kans om onder begeleiding en met coaching acties uit het klimaatplan uit te werken.

“Het klimaat is een zaak van iedereen”, zegt Caroline Vlaeminck van SOLVA. “Veel burgers staan te popelen om actie te ondernemen, maar ze weten soms niet waar te beginnen. In dit project krijgen ze daar de nodige begeleiding bij. Elk lokaal bestuur voorziet ook een bedrag van 7.500 euro voor de uitwerking van 1 tot 3 acties. De acties moeten een link hebben met het landschap of het platteland en bijdragen aan het klimaatrobuuster maken van het landschap of aan een CO2 -daling. Zo helpen burgers hun gemeente mee om de doelstellingen uit het klimaatplan te behalen. En als de Meerdoeners na afloop van het project een blijvend engagement willen opnemen, zou dat helemaal geweldig zijn!”

Zwalm

De zes Meerdoeners uit Zwalm kozen twee acties. Bij de ene actie ligt de focus op consuminderen. “Hoe kunnen we hergebruik en herstellen van voorwerpen stimuleren?” Met de professionele ervaring van een van de deelnemers heeft het team alvast de nodige expertise in huis. Met de tweede actie willen ze het landschap esthetisch en ecologisch opwaarderen.

Sint-Lievens-Houtem

In Sint-Lievens-Houtem leverde de oproep naar Meerdoeners vijf deelnemers op uit de gemeentelijke Kerngroep Klimaat. Ze dromen van een ‘generatietuin’: een plek waar jong en oud elkaar kunnen vinden voor een wandelingetje, om samen plezier te maken, frisse lucht op te snuiven, frambozen te plukken of tot rust te komen in de natuur. Bij de uitwerking willen ze een woonzorgcentrum uit de buurt betrekken.

Kluisbergen

De 12 enthousiaste burgers uit Kluisbergen werkten in twee groepen. Elke groep koos een actie. De ene groep wil een duurzaamheidsfestival organiseren waar mensen in contact komen met allerlei aspecten van duurzaamheid, klimaat en milieu. De andere groep, waarin ook landbouwers zaten, wil een openbare plek creëren waar landbouwers en burgers naar elkaar toegroeien. Een plek waar mensen de landbouwerstiel en alle aspecten uit het landbouwleven leren kennen. Ze dromen ervan om workshops te organiseren rond bodem, zaaien en oogsten, waar burgers ook de handen uit de mouwen steken.

 

Dit project kwam tot stand met subsidies van:

Gerelateerde artikelen