Uitrol project Papillon in Zuid-Oost-Vlaanderen

  • 17 mei 2021

De overstap naar duurzame energie is niet voor iedereen weggelegd, omdat er toch wel een kostenplaatje aan verbonden is. Daarom zette Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen een project op samen met Bosch, om energiezuinige huishoudtoestellen te verhuren aan gezinnen in energiearmoede. Het project wordt sinds 1 april in meerdere provincies uitgerold, waaronder Oost-Vlaanderen. Ook SOLVA trekt mee aan de kar.

Oude toestellen als element van energie-armoede

In Vlaanderen leven naar schatting 135.000 gezinnen in energiearmoede. Dikwijls komt dat door een combinatie van laag inkomen, slechte woningkwaliteit, hoge elektriciteitsfactuur … Een negatieve spiraal die zonder structurele maatregelen moeilijk te doorbreken valt. 

Een element dat zowel oorzaak als gevolg kan zijn, is het gebruik van energieverslindende toestellen. Kwetsbare gezinnen hebben niet genoeg financiële middelen om energiezuinige toestellen te kopen. Hun verouderde toestellen blijven in gebruik, waardoor hun elektriciteitsfactuur ook blijft oplopen. 

Wasmachine PapillonModerne toestellen in leasing, recycling achteraf

Via Papillon kan een gezin in energiearmoede een nieuw, modern en energiezuinig toestel leasen van de firma Bosch. Tegen een bepaalde maandelijkse vergoeding kan een gezin het toestel huren gedurende 10 jaar. Niet alleen het gebruik, maar ook de installatie en het onderhoud zijn inbegrepen. Exit onverwachte uitgaven, welkom energiebesparing. 

De beschikbare toestellen zijn de grotere huishoudtoestellen zoals diepvriezers, koelkasten, vaatwassers en wasmachines. Na 10 jaar komt de producent het toestel ophalen. Bij een eventuele verlenging van het huurcontract, wordt het toestel vervangen door een nieuwer model. Het oude toestel wordt vakkundig gerecycleerd met een maximaal hergebruik van materialen. 

Een duurzame oplossing die inzet op circulariteit en beperking van de CO2-uitstoot.

Wie speelt een rol in dit verhaal?

In dit project spelen de OCMW’s een centrale rol. Ze worden ondersteund door Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen, SOLVA, Energiesnoeibedrijf Goed Wonen en Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen. De OCMW’s staan in voor de toeleiding, begeleiding en inning van het huurgeld. Goed Wonen zorgt voor kleine woningaanpassingen. 

SOLVA staat in voor de coördinatie van het project in Zuid-Oost-Vlaanderen en verzekert de ondersteuning aan OCMW’s. Zo bieden we bijvoorbeeld workshops aan rond energiepremies, alternatieve methodieken, woonkwaliteit … Kruisem, Ninove, Oudenaarde en Kluisbergen bevestigden reeds hun deelname. Met een aantal andere besturen zijn we nog in bespreking. We verwachten een antwoord van alle geïnteresseerde OCMW’s voor 21 mei 2021.
 

Project Papillon
logo provincie oost-vlaanderen

Dit project werd opgezet met de subsidie ‘Energieambassadeurs’ van de Provincie Oost-Vlaanderen.