De Meerdoeners: naar zelfsturende teams van klimaatambassadeurs en leidraad voor burgerparticipatie

16/02/2023
Klimaat

Eind 2022 liep de begeleiding van SOLVA in het project De Meerdoeners af. Met steun van het Plattelandsloket en de deelnemende gemeenten kon SOLVA burgers en landbouwers samenbrengen in twee fijne klimaatacties. We ontwikkelden nu een leidraad voor als jij ook van start wil gaan met Meerdoeners als klimaatambassadeurs in jouw gemeente.

Pluk & Groei

In Kluisbergen zijn de Meerdoeners uitgegroeid tot een hechte en nog steeds groeiende groep enthousiastelingen die druk bezig zijn met hun pluktuin. In de pluktuin “Pluk en Groei” delen landbouwers hun ervaring met de andere deelnemers. De pluktuin is gelegen op het perceel Rosalinde van SOLVA en wordt voor 3 jaar ter beschikking gesteld aan de Meerdoeners. Er is aandacht voor biodynamische landbouw en als het perceel helemaal is ingericht, willen ze educatieve workshops organiseren voor al wie wil.  Dit alles werd mogelijk gemaakt dankzij de extra financiële en logistieke steun van de gemeente, die 7500 euro vrijmaakte voor het project.

Strategisch vergroenen

Ook in Zwalm is de groep Meerdoeners geëvolueerd tot een zelfsturende team klimaatambassadeurs. De actie van de groep “Zwalm Strategisch Vergroenen” focust vooral op bewustmaking rond beeldbepalende bomen in het landelijke Zwalm. De Zwalmse Meerdoeners vestigen de aandacht op de mooie grote herkenningspunten die al in het landschap aanwezig zijn, bijvoorbeeld door ze te versieren op feestelijke aangelegenheden.  En ze roepen burgers op om mee op zoek te gaan naar locaties waar nieuwe bomen kunnen worden aangeplant en uitgroeien tot markante bomen. Het ultieme doel van hun actie? Dat er binnen de twee jaar in elke Zwalmse deelgemeente minimum 1 nieuwe markante boom bijkomt. Leidraad voor jouw gemeente

Wil je graag van start met Meerdoeners in jouw gemeente?

In deze handige Leidraad van SOLVA met gouden tips vertellen we jou hoe je dat doet.

Gerelateerde artikelen