Let op voor een CO-vergiftiging!

09/11/2023
Wonen

‘Een stille doder’, zo noemen we koolstofmonoxide (CO). Waarom? CO is een giftig en dodelijk gas. Het is onzichtbaar: je ruikt of ziet het niet. Het gas kan zonder dat je het weet in je woning aanwezig zijn. Dat leidt dan tot een vergiftiging.

CO ontstaat bij een onvolledige of slechte verbranding in een toestel, bijvoorbeeld in je verwarmingsketel. Ook als er te weinig zuurstof in je kamer is of bij een slecht onderhouden toestel voor verwarming of warm water, kan CO ontstaan. CO komt alleen maar vrij bij toestellen met een vlam, of werkend op gas, hout, kolen, stookolie of petroleum.

Symptomen en alarmsignalen van een CO-vergiftiging?

Er is risico op CO-vergiftiging bij de volgende symptomen of alarmsignalen:

  • Verschillende personen hebben tegelijk klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, duizeligheid, concentratiestoornissen, braakneigingen.
  • Iemand van je gezin wordt onwel in een badkamer waar een warmwatertoestel op gas hangt.
  • De klachten treden altijd op hetzelfde moment op, bijvoorbeeld als je een bad of douche neemt of als je verwarmt met een petroleumkachel.
  • Er is roetafzetting op het verwarmingstoestel, de muur of het plafond.
  • Je ziet gele in plaats van blauwe vlammen bij bijvoorbeeld het verwarmingstoestel op gas.

Je eenvoudig beschermen tegen CO-gevaar?

  • Controleer: Laat jouw verwarmingstoestel plaatsen en onderhouden door een erkende vakman. Wist je trouwens dat ⦁           het onderhoud van het centraal stooktoestel van uw verwarmingsinstallatie een verplichting is? Centrale stooktoestellen op gas moeten 2-jaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen. Voor centrale stooktoestellen op stookolie of vaste brandstof is zelf een jaarlijks onderhoud verplicht.
  • Ventileer en verlucht: Zorg continu voor verse lucht in je woning. Dat kan via een mechanisch ventilatiesysteem, ventilatieroosters, een raam in kiepstand of op een kier. Zorg voor een goede verluchting door je raam af en toe eens helemaal open te zetten.
  • Alarmeer: Je kan een CO-melder hangen in elke ruimte met een verbrandingstoestel en/of rookafvoerkanaal.
  • Reageer: Let op voor de symptomen van CO-vergiftiging en neem geen risico’s. Evacueer, verlucht en bel de hulpdiensten via 112.

Meer informatie over het gevaar van CO vind je op de website van Vlaanderen .

Gerelateerde artikelen