Klimaat en energie

Klimaatgezond zuid-oost-vlaanderen

Via het project Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen willen de Provincie Oost-Vlaanderen, de streekintercommunale SOLVA, Streekoverleg Zuid-Oost-Vlaanderen en de 13 betrokken gemeenten komen tot een doorgedreven en ambitieuze klimaataanpak.

Op 21.01.2017 ondertekenden de gemeenten en steden het Burgemeestersconvenant en engageerden zij zich om tegen 2030 de CO2 uitstoot op de grondgebieden van Brakel, Denderleeuw, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Lede, Lierde, Maarkedal, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Zottegem, Zwalm te reduceren met minstens 40% en om een adaptatiebeleid uit te werken.

Het studiebureau Zero Emission Solutions (ZES) werd aangetrokken voor de begeleiding en de opmaak van het klimaatplan.

Contact

klimaatgezond@so-lva.be

Voor vragen of opmerkingen over het project Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen kan je contact opnemen met de 3 projectpartners:

- Provincie Oost-Vlaanderen: Kim Rienckens kim.rienckens@oost-vlaanderen.be
- Streekoverleg Zuid-Oost-Vlaanderen: Annelies Buffel abuffel@streekoverlegzov.be
- SOLVA: Ilse Claes, projectcoördinator

Ilse Claes
projectcoördinator Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen
053/73 74 26
0486/99 08 53
Klimaatgezonde steden en gemeenten
Kaart steden en gemeenten

13 steden en gemeenten binnen Zuid-Oost-Vlaanderen zitten in het project Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen. Ze zijn op de kaart hieronder in het groen ingekleurd.

Daarnaast zijn er reeds 5 steden en gemeenten met een klimaatplan, nl. Aalst, Oudenaarde, Ninove, Zingem en Kluisbergen. Kruishoutem heeft een energieplan.

Kaart 13 Steden en gemeenten

 

CO2 uitstoot

De 13 steden en gemeenten in het project stoten in totaal 857.265 ton CO2 uit. Dat is gemiddel 3,9 ton per inwoner. De uitdaging is om tegen 2030 deze uitstoot met 40% te verminderen en maw 324.907 ton minder CO2 uit te stoten.

De sector van de huishoudens is verantwoordelijk voor 47% van de uitstoot. De sector van transport is verantwoordelik voor 29% van de uitstoot. Gevolgd door de tertiaire sector (9%), industrie (10%), landbouw (3%) en de gemeentelijke diensten (2%).

 

KGZOV nieuwe nulmeting

 

KGZOV - Denderleeuw Klimaattafel
Blijf op de hoogte en doe mee
Volg ons op Facebook of Twitter

facebooktwitter