Klimaat en energie

Klimaatgezond zuid-oost-vlaanderen

Via het project Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen willen de Provincie Oost-Vlaanderen, de streekintercommunale SOLVA, Streekoverleg Zuid-Oost-Vlaanderen en de 13 betrokken gemeenten komen tot een doorgedreven en ambitieuze klimaataanpak.

Op 21.01.2017 ondertekenden de gemeenten en steden het Burgemeestersconvenant en engageerden zij zich om tegen 2030 de CO2 uitstoot op de grondgebieden van Brakel, Denderleeuw, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Lede, Lierde, Maarkedal, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Zottegem, Zwalm te reduceren met minstens 40% en om een adaptatiebeleid uit te werken. Ze willen dit doen samen met inwoners, bedrijven, landbouwers, scholen, verenigingen,...

Het studiebureau Zero Emission Solutions (ZES) werd aangetrokken voor de begeleiding en de opmaak van het klimaatplan. Het plan werd in mei 2018 gefinaliseerd en in juni-juli 2018 door de 13 gemeenteraden goedgekeurd. Lees het plan hieronder.

Klimaatgezonde steden en gemeenten
Deelnemende steden en gemeenten

13 steden en gemeenten binnen Zuid-Oost-Vlaanderen zitten in het project Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen. Ze zijn op de kaart hieronder in het groen ingekleurd.

Daarnaast zijn er reeds 5 steden en gemeenten met een klimaatplan, namelijk Aalst, Oudenaarde, Ninove, Zingem en Kluisbergen. Kruishoutem heeft een energieplan.

Kaart 13 Steden en gemeenten

 

CO2 uitstoot

De 13 steden en gemeenten in het project stoten in totaal 857.265 ton CO2 uit. Dat is gemiddeld 3,9 ton per inwoner. De uitdaging is om tegen 2030 deze uitstoot met 40% te verminderen en dus 324.907 ton minder CO2 uit te stoten.

De sector van de huishoudens stoot 47% uit. Gevolgd door de sector van transport (29%), tertiaire sector (9%), industrie (10%), landbouw (3%) en de gemeentelijke diensten (2%).

KGZOV nieuwe nulmeting

 

Blijf op de hoogte en doe mee
Volg ons op Facebook of Twitter

facebooktwitter