Wie autodeelt, hoeft geen cent uit te geven voor de aankoop van een auto. Je koopt enkel de ritten die je nodig hebt en rijdt met een elektrische topwagen. Verzekering en onderhoud zijn inbegrepen. Wie deelt, heeft op het einde van de rit simpelweg meer budget!

Altijd een – elektrische – topwagen ter beschikking. En nooit zorgen over de kosten voor aankoop, verzekering en onderhoud. Reserveer jouw ritten eenvoudig via de app. Een auto hoef je niet te bezitten, om er ten volle van te genieten.

Dankzij technologie hebben we letterlijk de sleutel in handen van moderne en duurzame mobiliteit. Via de app reserveer je eenvoudig een – elektrische – topwagen voor jou en je gezin. Wie 1 wagen deelt, haalt bovendien tot 12 privéauto’s van de baan.DELEN VAN PRIVEWAGENS

Je kan privéwagens onderling delen met buren, vrienden, familie, collega’s…

Er bestaan hiervoor verschillende autodeelplatformen waarbij je kan aansluiten om de praktische kant van dit autodelen te regelen. Dit kan kostendelend (Cozycar, Dégage) of peer-to-peer via een platform waar eigenaars en gebruikers elkaar vinden (Getaround).

AUTODEELAANBIEDERS MET EIGEN WAGENS

Je kan gebruik maken van de wagens van een autodeelaanbieder, zoals Valckenier Share, Cambio, Partago, ZenCar … De autodeelaanbieder stelt wagens ter beschikking van haar leden.

Voor het gebruik betaal je een prijs per kilometer en/of per tijd.

Een overzicht van de autodeelinitiatieven in Vlaanderen

Een overzicht van de autodeelinitiatieven in Vlaanderen

Overzicht autodelen


Je vindt vandaag al autodeellocaties in 17 gemeenten in Zuid-Oost-Vlaanderen. Het gaat zowel om particulier autodelen als autodelen via een autodeelaanbieder. De website van jouw gemeente biedt meer informatie over de autodeelmogelijkheden en standplaatsen in jouw buurt.

Aalst Herzele Oosterzele
Brakel Kluisbergen Oudenaarde
Denderleeuw Kruisem Ronse
Erpe-Mere Lede Sint-Lievens-Houtem
Geraardsbergen Lierde Zottegem
Haaltert Maarkedal

Twee projecten aan de basis

Project Autodelen Zuid-Oost-Vlaanderen

Met de goedkeuring van het klimaatproject “Autodelen Zuid-Oost-Vlaanderen” zijn er middelen om de komende jaren minstens 16 elektrische deelwagens verspreid over 8 gemeenten aan te bieden. Het project werd ingediend bij het Departement Omgeving als lokaal klimaatproject en werd in het voorjaar van 2019 door Vlaanderen goedgekeurd. Het project kreeg 222.637,50 euro subsidies toegekend om een boost te geven aan gedeelde mobiliteit in de regio door in verschillende gemeenten tegelijkertijd een deelwagensysteem met twee elektrische deelwagens per gemeente op te starten. Er wordt gekozen om één deelsysteem te gebruiken in alle deelnemende gemeenten.

 

Regionaal raamcontract

Intercommunales SOLVA en DDS sloten, met ondersteuning van Autodelen.net, een raamcontract voor het stimuleren van elektrisch autodelen voor hun aangesloten steden en gemeenten. Alle gemeenten uit de vervoerregio’s Vlaamse Ardennen en Aalst vallen onder het toepassingsgebied van de raamovereenkomst. Het raamcontract werd gegund aan Valckenier Share. De gemeentelijke bijdrage ter ondersteuning van het autodeelsysteem is afhankelijk van het gebruik van de deelwagens. Er is daarnaast ook een specifiek en voordeliger aanbod voor gebruik van de deelauto als gemeentelijke dienstwagen voorzien.


Lancering elektrisch autodelen in Zuid-Oost-Vlaanderen in beeld – 22.06.2020

Autodelen
Autodelen
Autodelen Bart Somers
Autodelen
Autodelen
Autodelen Lydia Peeters
Autodelen Lydia Peeters

Nieuws