Verruiming van de doelgroep voor de energiescan aan huis

12/01/2023
Energie

Bij de ‘energiescan aan huis’ worden energiebesparende tips gegeven op basis van een rondgang in de woning. Waar nuttig, plaatst de energiescanner gratis energiebesparend materiaal zoals ledlampen, buisisolatie en tochtstrips, met een waarde tot 25 euro. Momenteel loopt binnen het SOLVA werkingsgebied ook nog de actie #1000rookmelders. Daardoor worden ook gratis rookmelders geplaatst tijdens een energiescan. De uitvoering van een energiescan kan bij de meest kwetsbare gezinnen al een flinke impact hebben op de energierekening.

Meer mensen in energie-armoede

Hoewel de doelgroep voor de energiescan vrij breed is, kwam toch lang niet iedereen die beroep doet op het OCMW ervoor in aanmerking. Als de hoge energieprijzen aanhouden, zullen er naar verwachting steeds meer afnemers die traditioneel niet als energiearm beschouwd worden, met een hulpvraag bij het OCMW  aankloppen. Daarom werd de doelgroep verruimd voor personen waarvan een OCMW-medewerker inschat dat een gratis energiescan relevant kan zijn. Het OCMW kan hiervoor een attest bezorgen aan de persoon in kwestie  en met dat attest onmiddellijk een afspraak boeken voor de klant. Je vindt het attest op de website van Fluvius.

Tot 31 maart 2023 is een gratis energiescan ook mogelijk voor personen die tot de laagste inkomenscategorie behoren van de Mijn VerbouwPremie, en waarvan een energiehuismedewerker inschat dat een energiescan relevant kan zijn. De energiehuizen dringen er nu al bij VEKA op aan om deze maatregel te verlengen.

Energiefactuur onder de loep

De gratis energiescan houdt ook in dat de energiefactuur grondig nagekeken wordt. De V-test wordt uitgevoerd om na te gaan of het lopend energiecontract nog voordelig is. Dit kan al tijdens de basisscan gebeuren, maar ook tijdens de opvolgscan type 1.

Meer info over de energiescan vind je op de website van Fluvius.

Gerelateerde artikelen