Klimaatkracht 2030: Samen werken aan een klimaatrobuuste regio

19/06/2025
Klimaat

Met Klimaatkracht 2030 zet SOLVA de volgende stap in het regionaal klimaatbeleid.

Op 12 juni lanceerde SOLVA Klimaatkracht 2030, het ambitieuze vervolg op Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen. In 2019 sloegen 21 lokale besturen de handen in elkaar voor het regionaal project Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen. Succesvol werkten ze met SOLVA samen aan diverse acties, plannen en campagnes voor een klimaatgezondere regio.

Met Klimaatkracht 2030 bouwen we verder op eerdere successen en versnellen we de inspanningen om de klimaatdoelstellingen tegen 2030 te realiseren. Het programma focust op een sterke reductie van de CO₂-uitstoot, verhoging van de klimaatrobuustheid en de uitbouw van een sociaal rechtvaardig en toekomstgericht klimaatbeleid.

De strategische lijnen van Klimaatkracht 2030 uitgelegd

Klimaatkracht 2030 bouwt verder op de sterke fundamenten van Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen. Het nieuwe project focust echter nog meer op samenwerking, maatwerk en impactvolle projecten. Het doel? Niet alleen voldoen aan de klimaatdoelstellingen van 2030, zoals een CO₂-beperking van minstens 40% en een groter aanpassingsvermogen aan het veranderend klimaat, maar ook een sociaal rechtvaardig klimaatbeleid ontwikkelen dat rekening houdt met uitdagingen zoals energiearmoede.

Concrete acties en ondersteuning

Met Klimaatkracht 2030 krijgen lokale besturen toegang tot een uitgebreid ondersteuningspakket. Dit omvat:

  • Jaarlijks minstens één groot regionaal klimaatproject of twee kleinere projecten.
  • Advies op maat van de gemeente met een equivalent van acht uur per jaar per lokaal bestuur.
  • Coördinatie en kennisdeling via het netwerk Klimaat & Energie, met drie netwerkbijeenkomsten en één overlegtafel per jaar.
  • Faciliterende taken zoals de ontwikkeling van raamovereenkomsten, modelreglementen en ontwerpbesluiten.

Daarnaast blijft SOLVA een betrouwbare partner voor de monitoring en rapportage via het MyCovenant-platform en om financiering te vinden voor klimaatprojecten.

Duurzame renovatie als speerpunt in 2026

Een van de prioriteiten binnen Klimaatkracht 2030 is het stimuleren van duurzame renovaties. Uit een recente bevraging bij de 21 lokale besturen en het participatieve Regionetwerk Klimaat & Energie van februari 2024, blijkt dat het renoveren van residentiële woningen hoog op de agenda staat.

Vandaag wordt hier al werk van gemaakt via renovatiecoaches, wijkgerichte renovatietrajecten en groepsaankopen voor zonnepanelen. Deze initiatieven dragen niet alleen bij aan CO₂-reductie maar bieden ook een antwoord op stijgende energiekosten en energiearmoede. Bovendien is renovatie hét moment om klimaatadaptieve maatregelen in en rond de woning mee te nemen. Vanaf 2026 wil SOLVA deze inspanningen verder versterken met gedeelde middelen via Klimaatkracht 2030.

Een duidelijke koers richting 2030

Het jaar 2030 wordt wereldwijd erkend als cruciaal kantelpunt in de strijd tegen klimaatverandering. Zowel wetenschappers als beleidsmakers benadrukken hoe belangrijk het is dat we de tussentijdse klimaatdoelstellingen behalen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 °C en om de weg te effenen naar klimaatneutraliteit tegen 2050.

Met Klimaatkracht 2030 ondersteunt SOLVA lokale besturen om die doelstellingen waar te maken. Door samenwerking en focus op impactvolle oplossingen zetten we samen stappen naar een klimaatrobuuste en rechtvaardige toekomst.

Doe mee aan Klimaatkracht 2030

Met Klimaatkracht 2030 zetten we de volgende stap richting een klimaatrobuuste regio. Lokale besturen kunnen deelnemen via een jaarlijkse bijdrage, wat het mogelijk maakt om ambitieuze klimaatprojecten te realiseren.

Samen doen we de Vlaamse Ardennen en de Denderregio uitgroeien tot koplopers in klimaatbeleid en maken we ze tot een voorbeeld van duurzame transitie. Met Klimaatkracht 2030 bouwen we verder aan een toekomstbestendige regio voor iedereen.

Gerelateerde artikelen