Aanpassingen aan de Mijn VerbouwPremie

11/09/2023
Wonen

Vorig jaar kreeg het Vlaamse premiesysteem voor renovatie en energiebesparende maatregelen een grondige make-over. De renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen en bijna alle energiepremies van Fluvius werden geïntegreerd in Mijn VerbouwPremie. Die werd begin oktober gelanceerd. De voorbije zomer besliste de Vlaamse Regering twee wijzigigen door te voeren in het premiestelsel. We lichten ze graag toe.

Premie voor gascondensatieketel stopgezet 

 De Vlaamse Regering nam op vrijdag 14 juli 2023 de definitieve beslissing om de premie voor gascondensatieketels stop te zetten voor eindfacturen vanaf 1 november 2023.

De aanvraag van de Mijn VerbouwPremie is nog mogelijk tot en met 31 oktober 2024, op voorwaarde dat de eindfactuur dateert van voor 1 november 2023 en ze maximaal 2 jaar oud is op het ogenblik van de aanvraag.

Wie investeert in een gascondensatieketel met productlabel A kan hiervoor momenteel een premie aanvragen binnen Mijn VerbouwPremie. De premie bedraagt maximaal 1800 euro voor eigenaar-bewoners uit de laagste inkomenscategorie of verhuurders via een sociaal verhuurkantoor (SVK) die een gascondensatieketel plaatsen. Als dit ter vervanging is van een stookolieketel, kan de premie oplopen tot 2500 euro.

Hogere premie warmtepompen verlengd

De premies voor warmtepompen werden de afgelopen jaren sterk verhoogd, onder andere ten gevolge van de oorlog in Oekraïne. Normaal gezien zou de verhoogde premie voor lucht-water warmtepompen (basispremie 3000 euro) en hybride warmtepompen (basispremie 2000 euro) vanaf 1 januari 2024 terugvallen naar respectievelijk 2250 en 1500 euro voor eindfacturen. Voor eigenaar-bewoners uit de laagste inkomenscategorie en verhuurders via een sociaal verhuurkantoor worden er nog hogere premies toegekend. Er werd nu beslist dat bij iedere aanvraag de verhoogde premies tot eind 2025 van kracht blijven.

Warmtepompen breken steeds meer door bij de renovatie van woningen en appartementen. Sinds 1 oktober 2022 kwamen al meer dan 6300 premie-aanvragen voor een warmtepomp binnen in het online loket van Mijn VerbouwPremie. Door de erg hoge vraag zijn er lange wachttijden om een warmtepomp te installeren. Hierdoor dreigden duizenden gezinnen terug te vallen op lagere premies. De verlenging van de verhoogde premies komt daaraan tegemoet.

Up-to-date informatie online en offline

De premiesimulator en de informatie op de website werden al aangepast en zijn up-to-date.

Alles netjes in een overzicht? Een onmisbare tool aan het loket is de folder. Bestel gratis jouw exemplaren, per 25 of per stuk. Vanaf nu is de versie augustus 2023 beschikbaar.

Bekijk ook zeker de communicatietoolkit die de Vlaamse Overheid ontwikkelde. Je vindt er teksten, afbeeldingen en filmpjes die je kan gebruiken voor jouw communicatie over Mijn VerbouwPremie.

Op zoek naar een opfrissing over alles wat te maken heeft met Mijn VerbouwPremie? Herbekijk het uitgebreid webinar over Mijn VerbouwPremie en het online aanvraagloket.

 

Gerelateerde artikelen