Wie leid je toe naar Mijn Kortingsbon en Mijn Energiescan

Op 1 januari 2025 wijzigden de voorwaarden en de aanvraagprocedure van de ‘gratis energiescan’ en de ‘kortingsbon voor een energiezuinig huishoudtoestel’. In het kader daarvan werden beide beleidsinstrumenten omgedoopt tot ‘Mijn Energiescan’ en ‘Mijn Kortingsbon’.
Wat is een energiescan?
Met een energiescan ontdekken burgers hoe ze thuis energie kunnen besparen. Een energie-expert komt langs en geeft kamer per kamer handige tips over verwarming, verlichting en huishoudtoestellen. Waar mogelijk voert de expert zelf kleine energiebesparende maatregelen uit (met een waarde tot 25 euro), zoals het vervangen van een lamp door een led-lamp. Daarnaast krijgen de aanvragers hulp met vragen over de energiefactuur.
Als kers op de taart ontvangen ze een gepersonaliseerd verslag met een overzicht van de huidige energiesituatie, de bijhorende energietips en een berekening hoeveel ze ermee kunnen bespaaen. Handig dus, zo’n energiescan. Maar sinds januari 2025 gelden er nieuwe voorwaarden.
Voorwaarden en aanvraag Mijn Energiescan
Vanaf 1 januari 2025 zijn er drie mogelijke criteria om in aanmerking te komen voor Mijn Energiescan:
Inkomen: personen kunnen online een scan aanvragen via vlaanderen.be/mijnenergiescan, waar ook de inkomensgrenzen te vinden zijn.
Digitale meter in voorafbetaling (prepaid) of verzoekschrift van de Lokale Adviescommissie (LAC) tot afsluiting van gas of elektriciteit: Fluviusklanten met een digitale meter in voorafbetaling of een verzoekschrift van de LAC kunnen een scan aanvragen via een online aanvraagformulier op de website van Fluvius. Het scanbedrijf ontvangt ook maandelijks een lijst van prepaid klanten en personen met een verzoekschrift van de LAC die zij proactief kunnen contacteren om een afspraak te maken voor een scan.
Inschatting van het OCMW: als het OCMW de scan als relevant inschat voor een bepaalde persoon, kunnen zij met toestemming van die persoon, de scan rechtstreeks aanvragen bij het scanbedrijf.
Voorwaarden en aanvraag Mijn Kortingsbon
Het statuut ‘beschermde afnemer’ zal niet langer bepalend zijn voor het verkrijgen van Mijn Kortingsbon. Het inkomen van de burger daarentegen wel. Het voordeel? Zo breidt de doelgroep uit. Maar liefst 35% van de Vlamingen kunnen nu beroep doen op de bon. Bovendien hebben personen wiens aanvraag werd geweigerd op basis van hun inkomen, de mogelijkheid om de bon alsnog aan te vragen via het OCMW. Dat zal bekijken of de situatie van de persoon toelaat om een bon aan te vragen.
Je kan Mijn Kortingsbon voor een energiezuinig huishoudtoestel online aanvragen via www.vlaanderen.be/mijnkortingsbon. Mijn Kortingsbon is geldig in alle deelnemende winkels en moet aangevraagd worden voor de aankoop van het toestel. De voorwaarden om een kortingsbon aan te vragen werden zeer recent verstrengd. Dit om misbruik tegen te gaan. Wie recht heeft op de kortingsbon, zal deze zonder problemen kunnen blijven aanvragen.

Meer info
Wil je graag alle details kennen over de beleidswijzigingen? Die vind je op:
Ook op www.vlaanderen.be/veka/sociaal-energiebeleid staat meer uitgebreide informatie, een video met bijkomende toelichting en een demo van de online aanvraagplatformen.
Deel de boodschap
Voor heel wat kwetsbare gezinnen maken Mijn Energiescan en Mijn Kortingsbon voor een energiezuinig huishoudtoestel een groot verschil. Ze zorgen voor een dalend energiegebruik en dus ook van de energiekosten. Maak deze diensten dus zeker mee bekend.
Je kan de vernieuwde brochure downloaden en gratis bestellen via de website van Wonen in Vlaanderen.