Sociale huur in cijfers: Oost-Vlaanderen in vogelvlucht

Het aantal kandidaat-huurders voor een sociale woning in Vlaanderen heeft een historisch hoogtepunt bereikt. Met 199.085 ingeschreven kandidaten is de druk op de sociale huisvestingsmarkt groter dan ooit.
Oost-Vlaanderen: tweede grootste groep kandidaat-huurders
Met 46.620 kandidaat-huurders (23% van het Vlaams totaal) staat Oost-Vlaanderen op de tweede plaats, na Antwerpen (34%). Deze cijfers omvatten zowel herbevestigde als nieuwe inschrijvingen sinds de invoering van het Centraal Inschrijvingsregister op 18 maart 2024.
Voorkeursgemeenten: brede spreiding
Kandidaten stellen zich gemiddeld kandidaat in 3,7 gemeenten. In Oost-Vlaanderen zijn er 150.545 voorkeursinschrijvingen, goed voor 21% van het Vlaams totaal. Dit wijst op een brede spreiding van de woonwensen binnen de provincie.
Profiel van de kandidaat-huurder
Hoewel deze cijfers Vlaams zijn, geven ze ook inzicht in de situatie in Oost-Vlaanderen:
- 50% is alleenstaand
- 17% zijn koppels
- 12% zijn gezinnen met drie personen
- 10% zijn grote gezinnen (vijf personen of meer)
Woningvoorkeuren
De voorkeuren zijn evenwichtig verdeeld:
- 46% kiest voor een eengezinswoning
- 46% voor een appartement
- 7% voor een studio
- 1% voor een kamer
Schrappingen
Tijdens de actualisatie werden 38.801 dossiers geschrapt, wat neerkomt op 17,7% van de gemigreerde dossiers. Dit benadrukt het belang van correcte en actuele gegevens in het inschrijvingssysteem.
Wat betekent dit voor Oost-Vlaanderen?
De cijfers tonen aan dat de vraag naar sociale huurwoningen in onze provincie aanzienlijk is. Voor huisvestingsambtenaren, OCMW-medewerkers en de woonmaatschappijen betekent dit een blijvende uitdaging op vlak van planning, toewijzing en communicatie met kandidaat-huurders.
Bron: Wonen in Vlaanderen