Vanaf nu in woningpas: ontdek hoe klimaatbestendig je perceel is met de tool ‘groenblauwpeil’

06/06/2023
Wonen

De woningpas, het digitaal paspoort van woningen, breidt uit! Door de integratie van de tool ‘groenblauwpeil’ kunnen eigenaars nu de klimaatbestendigheid van hun perceel berekenen én toevoegen aan hun woningpas. Zo kom je eenvoudig te weten of je perceel goed bestand is tegen felle regen en periodes van droogte. Scoort je eigendom minder goed? Dan krijgt je tips om je woning en de tuin beter te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Dankzij de tool ‘groenblauwpeil’ kunnen burgers tijdig maatregelen nemen om eventuele schade aan de eigendom ten gevolge van de klimaatverandering te beperken.

 

Samen klimaatbestendiger

De bijdrage die meer dan 6 miljoen Vlamingen kunnen leveren om de gevolgen van de klimaatverandering te beperken, is niet te onderschatten. De oppervlakte aan huizen en tuinen bedraagt ongeveer 12,8 % of meer dan 170.000 hectare van Vlaanderen. Daarnaast is 72 % van de Vlaamse huishoudens eigenaar van de woning waarin ze wonen. Elke maatregel die gezinnen nemen om hun woning en tuin klimaatbestendiger te maken, maakt dan ook een groot verschil.

Veel Vlamingen weten jammer genoeg niet waar te beginnen. “Wat kan ik  doen in en rond mijn huis? Wat is de impact van de aanpassingen?” Om hierop een antwoord te bieden, ontwikkelde de Vlaamse overheid samen met Vlario en Embuild Vlaanderen de tool ‘groenblauwpeil’. Die helpt je om een perceel klimaatbestendiger te maken.

Scores A tot F, groen en blauw

 

Naar analogie met het energieprestatiecertificaat (EPC), dat met een score van A tot F aangeeft hoe energiezuinig de woning is, geeft ook het ‘groenblauwpeil’ met dezelfde letters weer hoe goed of slecht de eigendom scoort. Daarbij staat A tot F voor zeer tot weinig klimaatbestendig. Het resultaat is opgeplitst in een groene en een blauwe score. De blauwe score geeft weer in welke mate je regenwater op jouw perceel opvangt, vasthoudt en nuttig gebruikt, en hoe overstromingsgevoelig jouw perceel is, terwijl de groene score onder meer peilt naar de biodiversiteit, verkoeling en luchtkwaliteit in jouw tuin

Woningpas raadplegen?

 

Eigenaars kunnen hun woningpas eenvoudig raadplegen door met e-ID of via de itsme®-app in te loggen op https://woningpas.vlaanderen.be.

 

Gerelateerde artikelen