Buitenmuurisolatie of buitenunit warmtepomp zonder vergunning?
Of je buitenmuurisolatie of een warmtepomp mag plaatsen zonder vergunning, hangt volledig af van de wetgeving. Sinds 24 augustus gingen de wijzigingen van het Vrijstellingenbesluit van kracht. Ze werden eerder dit jaar al goedgekeurd, en zijn nu bekrachtigd. Geen gemakkelijke materie om in heldere taal uit te leggen. Maar we doen voor jou toch een poging.
Vrijstellingenbesluit isolatie
Wie het woonloket bemant, onthoudt best dat met deze vrijstelling van vergunningsplicht, isolatie aan de buitenzijde van gevels en daken mag aangebracht worden met een maximale dikte van 26 centimeter, voor zover de rooilijn niet overschreden wordt. Uitzondering: dit geldt niet in gebieden die erkend zijn als werelderfgoed, noch voor gebouwen die opgenomen zijn in de inventaris van bouwkundig erfgoed.
Wat de rooilijn betreft, hier verwijs je de bewoners best door naar de dienst stedenbouw van je gemeente. Wil je toch precies te weten komen waar de rooilijn zich bevindt, dan geldt het volgende. Woon je langs een gemeenteweg, dan neem je contact op met je eigen gemeente. Woon je langs een gewestweg, dan kan je advies aanvragen over de ligging van de rooilijn bij het Agentschap van Wegen en Verkeer: https://wegenenverkeer.be/contact.
Er zijn echter nog meer randvoorwaarden opgelegd. Die kan je allemaal nalezen op https://omgeving.vlaanderen.be/. Zoals gezegd, we ondernemen een poging om het helder te krijgen, maar er zijn nog altijd veel lijntjes te lezen …
Hou bij je advies aan het loket ook rekening met de ligging van de woning ten opzichte van het openbaar domein, overschrijd je déze rooilijn, dan is wel een vergunning nodig en is de isolatiedikte beperkt tot 14 centimeter.
Regelgeving warmtepompen en airco’s
Een ander interessant wist-je-datje: bovengrondse onderdelen van warmtepompen en airco’s die zich tot op 2 meter van de perceelsgrens of tot tegen de scheidingsmuur bevinden, mogen nu zonder vergunning geplaatst worden.