Gewijzigde voorwaarden Vlaamse huursubsidie en huurpremie

12/01/2024
Wonen

Op 1 november 2023 traden twee belangrijke wijzigingen rond de huursubsidie en huurpremie in werking. De aanpassingen moeten de aanvraag eenvoudiger maken. Uit onderzoek bleek dat bijna de helft van de mensen die er recht op hebben de ondersteuning niet aanvragen. 

Huursubsidie

De huursubsidie is voor mensen met een bescheiden inkomen die verhuizen naar een geschikte of aangepaste woning of naar een woning van een woonmaatschappij. Om ze te krijgen, is het niet meer verplicht om zich in te schrijven op de wachtlijst voor een sociale huurwoning.

Huurpremie

De huurpremie is voor wie minstens 4 jaar op de wachtlijst voor een sociale woning staat. Mensen die ze aanvragen, moeten niet langer bewijzen dat ze in een conforme woning wonen. De huurwoning wordt geacht conform te zijn. De verplichte inschrijving bij een woonmaatschappij blijft wel behouden. Elke huurwoning in Vlaanderen moet voldoen aan de Vlaamse woningkwaliteitsnormen, maar Wonen in Vlaanderen zal geen conformiteitsonderzoek uitvoeren bij de aanvraag van een huurpremie.

Een controle van de woning kan natuurlijk nog altijd. Blijkt de woning niet in orde? Dan wordt de huurpremie niet meer meteen stopgezet. De verhuurder krijgt eerst de kans om herstellingen uit te voeren. Pas als er een besluit is dat de woning ongeschikt, ongeschikt en onbewoonbaar of overbewoond is, wordt de huurpremie opgeschort.

Gerelateerde artikelen