10/10/2022
De Bouwdoos

Het medicijn voor jouw dorpsplein.

De Bouwdoos,

het medicijn voor jouw dorpsplein

De Bouwdoos schenkt een 5-tal dorspleinen in de Vlaamse Ardennen tijdelijk een nieuw jasje, en tovert ze om tot een groene, bruisende en gezonde plek. Met dit project maken we van verharde, onderbenutte pleinen opnieuw het kloppende hart van de buurt. We brengen het groene karakter van de Vlaamse Ardennen tot leven in de dorpskern en creëren een ontmoetingsplek voor jong en oud. Samen met enthousiaste inwoners zoeken we vooraf naar het juiste medicijn voor hun dorpsplein.

Eén Bouwdoos, meerdere bruisende pleinen

De Bouwdoos is een goed gevulde container met zit-, speel- en groenelementen. Een 5-tal gemeentes kregen de container toegewezen met bijhorend participatietraject, start- en slotfeest.

In de zomers van 2021 en 2022 konden de bewoners van deze dorpen een zomermaand lang genieten van een groen, gezond en uitnodigend plein. Op de tijdelijk heringerichte ontmoetingsplek vinden tal van activiteiten plaats.

In 2021 waren Vlierzele in Sint-Lievens-Houtem en Ruien in Kluisbergen aan de beurt. In 2022 waren Onkerzele in Geraardsbergen en Velzeke in Zottegem aan de beurt. Je kan het fantastisch resultaat herbeleven op hun Facebookpagina’s:

DeBouwdoos Kluisbergen

DeBouwdoos Vlierzele

DeBouwdoos Onkerzele

DeBouwdoos Velzeke

Dit was De Bouwdoos in Vlierzele, Sint-Lievens-Houtem, 2021: https://www.youtube.com/watch?v=zyQ2wj8paf4

Enthousiaste inwoners

Tijdens een participatietraject bepalen de inwoners en lokale verenigingen vooraf met welke elementen uit De Bouwdoos ze hun plein gaan transformeren. Gaandeweg stellen ze ook een goed gevulde activiteitenkalender op.

Het traject omvat vijf participatiemomenten waaronder een inspiratieavond, een co-creatie sessie en een ontwerpsessie. De bedoeling is dat er ook gewerkt wordt met het oog op de toekomst, in de richting van een duurzame invulling van de pleinen.

Het vervolg

In 2023 hebben we bijzondere plannen met De Bouwdoos. We gaan namelijk op zoek naar een duurzaam overnamemodel voor de container en het materiaal. We zullen zoeken naar een ‘light-versie’ van het traject in overleg met de doelgroep en partners. We doen ze binnenkort graag voor jou uit de doeken. Hou onze nieuwsbrieven en website in de gaten en je komt er alles over te weten!

De Bouwdoos is een project van: SOLVA / Logo Gezond+ / Avansa Vlaamse Ardennen-Dender /Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen

Dit project wordt gesubsidieerd via het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling / Provincie Oost-Vlaanderen /Leader