20/5/2022
De Bouwdoos

Het medicijn voor jouw dorpsplein.

De Bouwdoos,

het medicijn voor jouw dorpsplein

De Bouwdoos schenkt vijf dorspleinen in de Vlaamse Ardennen tijdelijk een nieuw jasje, en tovert ze om tot een groene, bruisende en gezonde plek. Met dit project maken we van verharde, onderbenutte pleinen opnieuw het kloppende hart van de buurt. We brengen het groene karakter van de Vlaamse Ardennen tot leven in de dorpskern en creëren een ontmoetingsplek voor jong en oud. Samen met enthousiaste inwoners zoeken we vooraf naar het juiste medicijn voor hun dorpsplein.

Eén Bouwdoos, vijf bruisende pleinen

De Bouwdoos is een goed gevulde container met zit-, speel- en groenelementen. Vijf gemeentes krijgen de container toegewezen met bijhorend participatietraject, start- en slotfeest.

In de zomers van 2021, 2022 en 2023 kunnen de bewoners van deze dorpen een zomermaand lang genieten van een groen, gezond en uitnodigend plein. Op de tijdelijk heringerichte ontmoetingsplek vinden tal van activiteiten plaats.

In 2021 waren Vlierzele in Sint-Lievens-Houtem en Kluisbergen aan de beurt. Je kan het fantastisch resultaat herbeleven op hun Facebookpagina’s:

DeBouwdoos Kluisbergen

DeBouwdoos Vlierzele

Dit was De Bouwdoos in Vlierzele, Sint-Lievens-Houtem, 2021: https://www.youtube.com/watch?v=zyQ2wj8paf4

Enthousiaste inwoners

Tijdens een participatietraject bepalen de inwoners en lokale verenigingen vooraf met welke elementen uit De Bouwdoos ze hun plein gaan transformeren. Gaandeweg stellen ze ook een goed gevulde activiteitenkalender op.

Het traject omvat vijf participatiemomenten waaronder een inspiratieavond, een co-creatie sessie en een ontwerpsessie. De bedoeling is dat er ook gewerkt wordt met het oog op de toekomst, in de richting van een duurzame invulling van de pleinen.

De Bouwdoos in 2022

Deze zomer reist De Bouwdoos naar:

Geraardsbergen, Onkerzele – 25 juni tot 30 juli. 

Alle info op www.geraardsbergen.be/bouwdoos
Zottegem, Penitentenlaan Velzeke – 6 augustus tot 9 september.
Alle info op www.zottegem.be/bouwdoos

Welke gemeente is in 2023 aan de beurt?

Dit voorjaar wordt er nog één gemeente geselecteerd om in 2023 de laatste keer met De Bouwdoos aan de slag te gaan. Gemeentes kunnen zich nog altijd kandidaat stellen. Wil je dat de De Bouwdoos zich voor de laatste keer zal openen op jouw dorpsplein? Stuur dan snel een mail naar Ilse.claes@so-lva.be

De Bouwdoos is een project van: SOLVA / Logo Gezond+ / Avansa Vlaamse Ardennen-Dender /Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen

Dit project wordt gesubsidieerd via het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling / Provincie Oost-Vlaanderen /Leader