Op pad met de kersverse SOLVA verweefcoach

12/12/2023
Ondernemen en Economie

In augustus startte Marie-Julie Loy als verweefcoach bij SOLVA. Ze ondersteunt gemeenten in hun beleid rond economische verweving en leegstand. Het ultieme doel? Ruimte voor ondernemen buiten de bedrijventerrein behouden en versterken, en leegstaande panden invullen met economische activiteiten.

Wat doet de verweefcoach? 

Binnen het SOLVA-team ondersteunt Marie-Julie lokale besturen en ondernemers op meerdere vlakken:

  • matching van vraag en aanbod van bedrijfshuisvesting;
  • herbestemmen van leegstaande panden buiten bedrijventerreinen;
  • locatie advies aan ondernemingen.

Ruimte voor ondernemen voorzien binnen de kernen is noodzakelijk om ondernemerschap aan te trekken, en om onze ambitie rond ‘werk in eigen streek’ waar te maken.

De eerste werkmaanden van Marie-Julie stonden in het teken van ontdekkingen, inspiratie en waardevolle ontmoetingen, in ons land én bij onze Noorderburen.

Ontdekking 1: De Deelfabriek in Kortrijk

De kersverse SOLVA verweefcoach bezocht De Deelfabriek in Kortrijk: een oude brandweerkazerne die door de stad omgetoverd werd tot een ontmoetingsplaats,  waar ze iedereen aanzetten om meer te ruilen, delen, hergebruiken en herstellen. Onder één dak vinden maar liefst 17 burger- en stadsprojecten plaats zoals boekdelen, een ruilwinkel voor kinderkledij, een fietshersteldienst en tal van andere projecten.

Ontdekking 2: NovaCity in Brussel

Marie-Julie keek de ogen uit in NovaCity. Dit project, gelegen in een dicht bebouwde omgeving, integreert wonen en werken. Het unieke ontwerp omvat een verticale stapeling van wooneenheden en economische ruimtes. De ruimtes zijn direct gelinkt aan elkaar, maar toch kunnen ze autonoom functioneren. Een project met een sterke, soepele functievermenging.

Ontdekking 3: The New Farm in Den Haag

Samen met De Keet en Stad Aalst bracht onze verweefcoach een bezoek aan The New Farm in Den Haag. The New Farm is een uniek gestapeld ecosysteem van maakbedrijven, waar duurzaamheid en vooruitstrevende ideeën openbloeien. Hier komt alles samen: van circulaire economie tot sociale innovatie, en natuurlijke voedselproductie op een vernieuwende manier.

Deze inspirerende voorbeelden boden Marie-Julie een schat aan ideeën om in onze regio mee aan de slag te gaan!

 

Maak nu kennis met de verweefcoach

 

Marie-Julie Loy

Deskundige economie – Verweefcoach

[email protected]

053 41 11 15

0471 40 14 69

Gerelateerde artikelen