SOLVA en stad Ninove kondigen twee nieuwe projecten aan

20/03/2024
Publieke infrastructuur

De stad Ninove en intergemeentelijk samenwerkingsverband  SOLVA kondigden recent twee belangrijke projecten aan. Ze zijn gericht op de verbetering van de stedelijke infrastructuur en de versterking van de lokale gemeenschap. De projecten omvatten de renovatie van de Bibliotheek Ninove en de bouw van een toeristisch bijgebouw op de Inghelantsite.

Renovatie Bibliotheek Ninove

Na bijna 30 jaar dienst is het gebouw van de Bibliotheek Ninove, in de voormalige lampenfabriek Sigtay, toe aan een grondige opfrisbeurt. De renovatie omvat de afbraak van aangebouwde volumes en een volledige herinrichting van het interieur. Het gebouw wordt gestript tot op de oorspronkelijke structuur van de oude fabriekshal.

Een opvallend kenmerk wordt het zonweringsysteem in horizontale geplooide lamellen aan de zuid- en oostzijde van het gebouw. Het heeft niet alleen een esthetische, maar ook een praktische functie.

De bibliotheek wordt gemoderniseerd en aangepast aan de huidige noden van de bezoekers. De werkzaamheden zullen gebeuren volgens de principes van de circulaire economie en op een duurzame bouwwijze. Tot slot krijgt het gebouw een sobere inrichting met een houten en metalen afwerking, duurzaam en eigentijds.

Nieuw toeristisch bijgebouw op de Inghelantsite

Een nieuw toeristisch bijgebouw op de Inghelantsite zal fungeren als volwaardige thuis voor de dienst toerisme van Ninove. Het project begint met de volledige afbraak van het huidig bijgebouw aan de hospitaalkapel, waarna een volledig nieuw bijgebouw wordt opgericht.

Het nieuwe gebouw krijgt een modern, functioneel en energiezuinig ontwerp, met faciliteiten zoals een ontvangsthal, vergaderruimtes, werkruimtes, opslagruimtes en openbare toiletten. De gevel en het dak worden bekleed met gevelpanelen in bronskleurig aluminium, wat verwijst naar het nabijgelegen sociaal huis. Het nieuwe bijgebouw wordt als moderne spiegeling van de vorm van de kapel een echte blikvanger op de Inghelantsite.

Beide projecten zijn cruciale stappen in de verdere ontwikkeling en versterking van de stad Ninove. Door te investeren in moderne en duurzame infrastructuur en voorzieningen, biedt Ninove haar inwoners en bezoekers een aantrekkelijke en leefbare omgeving, waarin cultuur, educatie en toerisme bloeien.

Gerelateerde artikelen