SOLVA bracht de uitdagingen van de toekomst

27/06/2023
Regio

Op 14 juni ging de Algemene Vergadering van SOLVA door. Dit is een verplichte en officiële zitting  die alle elementen rond de werking van de intercommunale toelicht. Na de unanieme goedkeuring van het jaarverslag namen enkele experten van SOLVA het woord. Zij brachten een uiteenzetting rond de uitdagingen waarvoor de regio zal komen te staan en plaatsten ze onder vijf grote noemers: de energiecrisis, klimaat, ruimte, ondernemen en samenwerken. Nic Balthazar sloot de vergadering af met zijn keynote rond de klimaatverandering.

 

Om te kaderen voor welke uitdagingen de regio staat en welke rol SOLVA hierin kan spelen, brachten vijf experten van SOLVA hun presentatie: “Uitdagingen van de toekomst”. Elke uitdaging vertrok steeds vanuit wat er in de wereld speelt: de oorlog in Oekraïne, die de energiecrisis inluidde, de klimaatverandering, het gebrek aan ruimte … Al snel maakten de sprekers duidelijk dat die zaken geen ver-van-mijn-bed-show zijn. Stuk voor stuk stellen deze maatschappelijke moeilijkheden ons voor vraagstukken die we op lokaal en regionaal vlak moeten aanpakken. SOLVA speelt als betrouwbare en professionele partner van lokale besturen een belangrijke, ondersteunde rol bij het zoeken naar oplossingen.

 

Nic Balthazar

 

Na de uiteenzetting van de SOLVA-medewerkers was het tijd voor Nic Balthazar. Zijn keynote met als titel ‘Verander de klimaatverandering’ pikte haarfijn in op het thema van de avond. Hij vertelde waarom hij zich zo’n zorgen maakt. Het gaat nu eenmaal niet goed met ons klimaat, de impact daarvan kan iedereen voelen. Geen luchtige presentatie dus. Toch sloot hij, na enkele harde statements, de avond af met een hoopvolle boodschap: “We kunnen nog iets redden, maar het moet wel nu gebeuren.”

 

Duurzaam event

 

‘Duurzaamheid’ was de rode draad doorheen het evenement. Het was vanzelfsprekend om die trend door te zetten bij het walking diner. We kozen ervoor om samen te werken met de eventtak van AAROVA. Als maatwerkbedrijf geven zij kansen aan mensen met een zekere afstand tot de arbeidsmarkt. Hun uitvalsbasis is Oudenaarde, ze komen dus uit onze regio. Daarenboven werken zij zoveel mogelijk met lokale- en seizoensgebonden producten. Voor ons was dit de ideale partner om de catering te verzorgen op deze Algemene Vergadering.

Gerelateerde artikelen