Vlaamse Ardennen verkozen tot ‘Landschapspark’

13/10/2023
Regio

De Vlaamse Ardennen is door de Vlaamse Regering definitief erkend als landschapspark. De zeven geëngageerde, enthousiaste gemeenten Geraardsbergen, Horebeke, Maarkedal, Oudenaarde, Ronse, Zottegem en Zwalm behoren voortaan tot het kerngebied van het landschapspark Vlaamse Ardennen.

Deze erkenning is een unieke mogelijkheid voor onze regio op internationale erkenning en uitstraling, voor nieuwe investeringen en extra middelen. Het landschapspark mikt op een toekomstbestendig en robuust landschap. Daardoor versterken we toeristische initiatieven, lokale voedselproductie en ondernemerschap, landbouw, collectief beheer van landschapselementen, erfgoed(her)bestemmingen, zuiver water voor landbouw en natuur,… Kortom, een streekontwikkeling op maat van ons landschap in plaats van ten koste van ons landschap.

De kandidatuur Vlaamse Ardennen werd, samen met deze 7 gemeenten, ingediend door vier coördinerende instanties (Provincie Oost-Vlaanderen, Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen, Toerisme Oost-Vlaanderen en intergemeentelijke samenwerking SOLVA), samen met een grote groep ondersteunende partners voor de Vlaamse Ardennen.  Na een intensief traject van meer dan twee jaar kon het kandidaatsdossier van de Vlaamse Ardennen rekenen op de hoogste jury-score.

Het masterplan en actieplan van het Landschapspark Vlaamse Ardennen kan je nalezen op: www.landschapsparkvlaamseardennen.be

Gerelateerde artikelen