TERUG

#1000 geveltuinen

Duizend geveltuinen fleuren Zuid-Oost-Vlaamse gevels op!

SOLVA lanceerde in juni 2021 de campagne #1000geveltuinen.

De 21 steden en gemeenten in Zuid-Oost-Vlaanderen ondersteunden de campagne, met als doel duizend extra geveltuinen in onze regio.  De campagne wilde burgers enthousiasmeren om een geveltuin aan te leggen.  Gemeenten en steden die nog geen reglement geveltuinen hadden opgemaakt spoorden we aan om daar werk van te maken.  SOLVA begeleidde hen daarbij.

Een geveltuin is een stukje openbare weg beplant met bloemen en (klim)planten. Geveltuinen bieden heel wat voordelen. Voor de aanleg worden tegels uitgebroken, wat regenwater in de bodem laat sijpelen. Geveltuinen geven ook meer kleur aan je straat, zeker in boomloze straten. Ze maken de seizoenen beter voelbaar en zorgen voor meer natuur. Vogels en insecten vinden er voedsel én een nest- of slaapplaats. ‘s Winters zorgen bladhoudende klimplanten ervoor dat de muur niet te sterk afkoelt, en in de zomer houden ze hem koel. Planten verbeteren bovendien de luchtkwaliteit, want ze produceren zuurstof en filteren fijn stof.  Geveltuintjes maken de buurt ook gezelliger. Ze brengen mensen aan de praat.

De actie #1000geveltuinen is een uitwerking van een TOP20-maatregel uit het bovenlokaal klimaatplan. Acties om deze maatregel uit te werken zijn “Het stimuleren van groengevels” en het “Stimuleren van het ontharden en aanplanten van tuinen en voortuinen”.

Op de website www.1000geveltuinen.be kan je meer informatie vinden over de campagne.
Gemeenten kunnen er het campagnemateriaal downloaden en vinden er een inspiratiedocument met ideeën en tips rond geveltuinen.

Burgers komen op de site te weten of een geveltuin in hun gemeente toegelaten is, en hoe je hem aanlegt in 5 eenvoudige stappen.

Heb jij een nog een kale gevel? Fleur hem dan op met een geveltuintje!

Contactpersoon

Caroline Vlaeminck
Klimaatcoach

caroline.vlaeminck@so-lva.be