TERUG

De Bouwdoos, het medicijn voor jouw dorpsplein

‍Dorpspleinen vormen het kloppende hart van vele kleine gemeenten. Maar in de praktijk zijn ze vaak ingericht als verharde oppervlakte, veelal met parkeerfunctie. Het gemeenschapsleven komt er zo onder druk te staan.

Eén Bouwdoos, meerdere bruisende pleinen

De Bouwdoos is een container vol zit-, speel- en groenelementen die het mogelijk maakt om pleinen om te toveren tot een bruisende ontmoetingsplek. Inwoners krijgen de kans om zelf na te denken over het juiste medicijn dat hun dorpsplein kan transformeren in een groene en gezonde plaats. Ze kunnen ervaren hoe een duurzame invulling van het plein er kan uitzien en krijgen kansen om te experimenteren.

Dankzij de Bouwdoos kregen in de zomer van 2021 en 2022 een 4-tal dorpspleinen in de Vlaamse Ardennen tijdelijk een nieuw jasje, m.n. Vlierzele, Kluisbergen, Onkerzele en Velzeke. Deze verharde, onderbenutte pleinen werden tijdelijk het kloppende hart van de buurt. We brachten het groene karakter van de Vlaamse Ardennen tot leven in de dorpskern en creëerden een ontmoetingsplek voor jong en oud. Door op de linken hieronder te klikken kom je terecht op de facebookpagina’s van de verschillende dorpen:

 

Dit was De Bouwdoos in Vlierzele, Sint-Lievens-Houtem, 2021:

Enthousiaste inwoners

Tijdens een participatietraject bepaalden inwoners en lokale verenigingen vooraf met welke elementen uit De Bouwdoos ze hun plein gingen transformeren. Gaandeweg stelden ze ook een goed gevulde activiteitenkalender op.

Het traject omvatte vijf participatiemomenten waaronder een inspiratieavond, een co-creatie sessie en een ontwerpsessie. De bedoeling was dat er ook gewerkt werd met het oog op de toekomst, in de richting van een duurzame invulling van de pleinen.

Het vervolg

In 2023 hebben we bijzondere plannen met De Bouwdoos. We gaan namelijk op zoek naar een duurzaam overnamemodel voor de container en het materiaal. We zullen zoeken naar een ‘light-versie’ van het traject in overleg met de doelgroep en partners. We doen ze binnenkort graag voor jou uit de doeken. Hou onze nieuwsbrieven en website in de gaten en je komt er alles over te weten!

De Bouwdoos is een project van: SOLVA / Logo Gezond+ / Avansa Vlaamse Ardennen-Dender /Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen

Dit project wordt gesubsidieerd via het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling / Provincie Oost-Vlaanderen /Leader