In onze regio is het conformiteitsattest al verplicht in Erpe-Mere, Geraardsbergen, Herzele, Lierde, Oudenaarde, Ronse en Sint-Lievens-Houtem, Denderleeuw, Haaltert, Oosterzele, Zottegem en Zwalm.

Wie een woning in Vlaanderen verhuurt, moet ervoor zorgen dat deze volledig in orde is en voldoet aan bepaalde normen.

Het conformiteitsattest is een officieel document dat de gemeente aflevert en dat aantoont dat uw woning aan de minimale woningkwaliteitsnormen voldoet. In sommige gevallen kan ook het agentschap Wonen in Vlaanderen een conformiteitsattest afleveren. Om na te gaan of een woning conform, veilig en gezond is, voert een woningcontroleur van de gemeente of van Wonen in Vlaanderen een conformiteitsonderzoek uit. Hij controleert de woning aan de hand van een technisch verslag.

De woning krijgt een conformiteitsattest als ze niet ongeschikt of onbewoonbaar is en voldoende rookmelders heeft. Het conformiteitsattest vermeldt ook het maximum aantal toegelaten bewoners.


ZO helpt SOLVA.

De Zuid-Oost-Vlaamse steden en gemeenten in het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Woonbeleid kunnen beroep doen op de expertise en ondersteuning van SOLVA voor:

  • De uitvoering van woningcontroles
  • De opmaak van reglementen rond het verplicht CA
  • Communicatie naar de (ver)huurders

We reikten de gemeenten met een verplicht conformiteitsattest-reglement een mooi pakket gepersonaliseerde communicatiemiddelen aan:

  • brochure voor (ver)huurders
  • animatiefilm
  • online banners
  • handige fiches voor woningcontroleurs

Gemeenten die vanaf 2023 het verplicht CA invoeren, hebben de mogelijkheid om dit communicatiepakket aan te passen aan hun eigen reglement. De technische controlefiches zijn gebaseerd op het technisch handboek volgens de Vlaamse Codex Wonen, waardoor ze door iedereen onmiddellijk inzetbaar zijn bij woningcontroles. SOLVA levert ze onmiddellijk aan op aanvraag.

Wil je dit communicatiemateriaal gebruiken? Vul dan nu ons aanvraagformulier in.

Doorblader de brochure

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Aanvraagformulier communicatiepakket conformiteitsattest