Tijdelijke invulling voor Moderna in Kruisem

10/06/2024
Ondernemen en Economie

Vorig jaar kocht SOLVA het leegstaande handelspand ‘Moderna’ aan in het centrum van Kruishoutem, in samenwerking met de gemeente Kruisem en met de steun van een Vlaamse subsidie “voor de aankoop en/of transformatie van leegstaande handelspanden en bedrijfsruimten”. In plaats van het oude pand komt er een nieuwbouwproject met gemengde invulling: een economische functie op het gelijkvloers en een woonfunctie op de verdiepingen. In afwachting van de sloop werd er een leuke tijdelijke invulling gevonden.

Leegstand voorkomen en straatbeeld verfraaien

De afbraakwerken starten pas volgend jaar. De gemeente verhuurt in de tussentijd de 6 etalages van de vroegere winkel aan lokale handelaars, om te voorkomen dat het pand nog zolang leegstaat. De tijdelijke invulling verfraait het straatbeeld en verbetert de uitstraling van het centraal gelegen pand. Bovendien biedt het een constructieve aanpak om de negatieve gevolgen van leegstand op de buurt tegen te gaan.

Promotie van lokale ondernemers

Het project geeft lokale ondernemers de mogelijkheid om hun producten en diensten in de kijker te zetten in de etalages van het hoekpand, gelegen in het dorpscentrum. Er zijn namelijk handelaars en lokale ondernemingen in  Kruisem die geen zichtbare etalage of fysieke vestiging hebben. Dankzij dit initiatief krijgen zij zichtbaarheid op een participatieve, verfrissende en innovatieve manier. Dit ondersteunt de lokale handelaars én verbetert de ervaring voor de inwoners en bezoekers. Uiteindelijk kan het ook de lokale economie en sociale cohesie versterken.

Scan, shop & go

Sinds zaterdag 18 mei kunnen voorbijgangers genieten van de producten en diensten die in de etalages tentoongesteld worden. Elke etalage heeft een unieke QR-code ‘Scan, shop & go’. Ze linkt rechtstreeks door naar de webshop of website van de betrokken handelaar. Passanten die de QR-code scannen, kunnen de producten of diensten in de etalages meteen online aankopen. Dat stimuleert consumenten om ook online lokaal te kopen.

Gerelateerde artikelen