TERUG

Autodelen

Wist je dat de gemiddelde gezinswagen in Vlaanderen 95% van de tijd stilstaat? Als actie in het kader van Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen ondersteunt SOLVA aangesloten steden en gemeenten om autodelen beschikbaar te maken voor burgers en organisaties. Bij autodelen maken meerdere gezinnen of organisaties na elkaar gebruik van een wagen. Door efficiënter om te gaan met auto’s, zijn er niet alleen minder wagens in omloop maar wordt de zware investering bovendien gedeeld. Autodelen is bovendien de perfecte manier om elektrisch rijden ingang te doen vinden.

Contactpersoon

Ewout Depauw
Coördinator mobiliteit en studiedienst

[email protected]

Waarom autodelen?

Budgetvriendelijk

Wie autodeelt, hoeft geen cent uit te geven voor de aankoop van een auto. Je koopt enkel de ritten die je nodig hebt en rijdt met een elektrische topwagen. Verzekering en onderhoud zijn inbegrepen. Wie deelt, heeft op het einde van de rit simpelweg meer budget!

Gemakkelijk

Altijd een – elektrische – topwagen ter beschikking. En nooit zorgen over de kosten voor aankoop, verzekering en onderhoud. Reserveer jouw ritten eenvoudig via de app. Een auto hoef je niet te bezitten, om er ten volle van te genieten.

Milieuvriendelijk

Dankzij technologie hebben we letterlijk de sleutel in handen van moderne en duurzame mobiliteit. Via de app reserveer je eenvoudig een – elektrische – topwagen voor jou en je gezin. Wie 1 wagen deelt, haalt bovendien tot 12 privéauto’s van de baan.

Hoe werkt autodelen?

Bij autodelen gebruik je de auto enkel wanneer je hem nodig hebt. Wanneer je hem niet nodig hebt, kan iemand anders ermee op pad.

Er zijn verschillende opties:

DELEN VAN PRIVÉWAGENS

Je kan privéwagens onderling delen met buren, vrienden, familie, collega’s…

Er bestaan hiervoor verschillende autodeelplatformen waarbij je kan aansluiten om de praktische kant van dit autodelen te regelen. Dit kan kostendelend (Cozycar, Dégage) of peer-to-peer via een platform waar eigenaars en gebruikers elkaar vinden (Getaround).

AUTODEELAANBIEDERS MET EIGEN WAGENS

Je kan gebruik maken van de wagens van een autodeelaanbieder, zoals Valckenier Share, Cambio, Partago, ZenCar … De autodeelaanbieder stelt wagens ter beschikking van haar leden.

Voor het gebruik betaal je een prijs per kilometer en/of per tijd.

Een overzicht van de autodeelinitiatieven in Vlaanderen vind je op de website van Autodelen.net.

Op zoek naar meer info over autodelen in jouw gemeente?

Je vindt vandaag al autodeellocaties in 18 gemeenten in Zuid-Oost-Vlaanderen. Het gaat zowel om particulier autodelen als autodelen via een autodeelaanbieder. De website van jouw gemeente biedt meer informatie over de autodeelmogelijkheden en standplaatsen in jouw buurt.

Aalst
Brakel 
Denderleeuw
Erpe-Mere
Geraardsbergen
Haaltert 
Herzele
Kluisbergen
Kruisem
Lede
Lierde
Maarkedal 
Oosterzele
Oudenaarde
Ronse
Sint-Lievens-Houtem
Zottegem

 

Twee projecten aan de basis

Project Autodelen Zuid-Oost-Vlaanderen

Met de goedkeuring van het klimaatproject “Autodelen Zuid-Oost-Vlaanderen” zijn er middelen om de komende jaren minstens 16 elektrische deelwagens verspreid over 8 gemeenten aan te bieden. Het project werd ingediend bij het Departement Omgeving als lokaal klimaatproject en werd in het voorjaar van 2019 door Vlaanderen goedgekeurd. Het project kreeg 222.637,50 euro subsidies toegekend om een boost te geven aan gedeelde mobiliteit in de regio door in verschillende gemeenten tegelijkertijd een deelwagensysteem met twee elektrische deelwagens per gemeente op te starten. Er wordt gekozen om één deelsysteem te gebruiken in alle deelnemende gemeenten.

Partners:

Regionaal raamcontract

Intercommunales SOLVA en DDS sloten, met ondersteuning van Autodelen.net, een raamcontract voor het stimuleren van elektrisch autodelen voor hun aangesloten steden en gemeenten. Alle gemeenten uit de vervoerregio’s Vlaamse Ardennen en Aalst vallen onder het toepassingsgebied van de raamovereenkomst. Het raamcontract werd gegund aan Valckenier Share. De gemeentelijke bijdrage ter ondersteuning van het autodeelsysteem is afhankelijk van het gebruik van de deelwagens. Er is daarnaast ook een specifiek en voordeliger aanbod voor gebruik van de deelauto als gemeentelijke dienstwagen voorzien.

Partners: