SOLVA start uitrol Hoppin-deelauto’s in Aalst en Vlaamse Ardennen

29/01/2024
Mobiliteit

Met de start van Hoppin investeren de vervoerregio’s Aalst en Vlaamse Ardennen nu als allereerste in elektrische deelauto’s op Hoppinpunten. SOLVA staat in voor de uitrol van de deelauto’s, die sinds begin januari in alle gemeenten van de vervoerregio’s in het straatbeeld opduiken. In de loop van 2024 komen er ook elektrische deelfietsen bij.

Raamovereenkomst deelauto’s

Eind 2023 sloot SOLVA raamovereenkomsten met Share4mobility en Cambio om verder in te zetten op deelauto’s.

Deze twee operatoren zijn vandaag actief met een eigen vloot deelauto’s in de Vlaamse Ardennen en Denderstreek,” verduidelijkt Nathalie Neirynck, projectmanager mobiliteit bij SOLVA. “Onze raamovereenkomsten maken de samenwerking met deze operatoren eenvoudiger voor steden en gemeenten, zodat ze meer, vooral elektrische, deelauto’s kunnen voorzien.

SOLVA ging net als 4 jaar geleden weer een samenwerking aan met de collega’s van DDS streekregisseurs voor de uitrol van de deelauto’s in de volledige Denderstreek.

Hoppin combimobiliteit

Sinds 1 januari wordt het aantal deelauto’s in de investerende vervoerregio’s Vlaamse Ardennen en Aalst stelselmatig uitgebreid. De uitbreiding past binnen Hoppin, de nieuwe Vlaamse visie op mobiliteit, waarin combimobiliteit centraal staat: het flexibel inzetten van verschillende vervoermiddelen om vlot op je bestemming te raken. De deelauto’s worden dan ook geplaatst op de Hoppinpunten, waarvan sommige al te zien zijn in het straatbeeld door een informatiezuil en andere nog in ontwerpfase zijn.

Nationaal netwerk met lokale verankering

De vervoerregio’s Vlaamse Ardennen en Aalst kiezen resoluut voor elektrische gezinswagens als deelauto’s, en gaan daarvoor in zee met Share4Mobility: een samenwerkingsverband tussen lokale autodealers die elk instaan voor de opvolging van een deel van de deelauto’s.

In de omgeving van Dendermonde is dit garage Van Damme, in de omgeving van Aalst-Zottegem is dit groep Valckenier en rondom Oudenaarde-Ronse Van Mossel DC onder de noemer Fox Share. Zo kiezen de vervoerregio’s voor deelauto’s uit een nationaal netwerk en tegelijkertijd voor lokale verankering.

Uitbreiding of eerste stap

In sommige steden en gemeenten vinden inwoners sinds januari bijkomende deelauto’s bovenop het aanbod dat al enkele jaren bestaat. Zo vind je nu ook deelauto’s van Valckenier Share aan het station van Lede en het station van Aalst, belangrijke mobiliteitsknooppunten in de vervoerregio. Op andere plaatsen zijn de Hoppin-deelauto’s de eerste deelauto’s in de gemeente zoals in Berlare en Zwalm.

“Met de ontwikkeling van ons Hoppinpunt van Munkzwalm hebben wij onmiddellijk twee deelwagens bepleit via de vervoerregioraad”, licht schepen van Mobiliteit Patrick Moreels toe in Het Nieuwsblad. “In eerste instantie vind je ze aan de achterkant van het gemeentehuis en op de parking de Coenestraat. Eens de laadinfrastructuur klaar worden ze definitief geplaatst ter hoogte van het station van Munkzwalm.” Uiteindelijk komen er deelauto’s in alle gemeenten van beide vervoerregio’s.

SOLVA ondersteunt Hoppin

De uitrol van bijkomende deelauto’s blijft lopen, samen met de uitbouw van extra infrastructuur op de Hoppinpunten. SOLVA begeleidt steden en gemeenten ook voor de aanleg van Hoppinpunten via een project samen met de Provincie Oost-Vlaanderen

Symbool voor deelmobiliteit

Voor de communicatie over deelmobiliteit in de regio komt er een herkenbaar symbool voor elke vervoerregio.

Het symbool combineert het idee van een bewegend voertuig met een regiospecifieke identiteit,” verduidelijkt Nathalie van SOLVA. “In het ene symbool zie je de herkenbare loop van de Dender, terwijl het andere symbool refereert aan het unieke landschap van de Vlaamse Ardennen.

De symbolen worden aangebracht op de nieuwe deelauto’s, en zullen in 2024 samen met het herkenbare Hoppin-logo ook in het straatbeeld verschijnen.

SOLVA zal dit jaar ook elektrische deelfietsen plaatsen op Hoppinpunten in de vervoerregio’s Aalst en Vlaamse Ardennen. De onderhandelingen voor een raamcontract zijn in volle gang. Zo worden Hoppinpunten dé plaatsen waar je in de regio kan hoppen van het ene vervoersmiddel op het andere en werkt SOLVA aan een #mobieleregio.


Meer mobiliteitsnieuws


Gerelateerde artikelen