Vierkante meter: Iedereen archeoloog!

29/08/2023
Archeologie

“Vierkante meter: iedereen archeoloog!” neemt jou samen met jouw buurt mee op tijdreis in je eigen tuin.

Iedereen heeft toch wel al eens gedroomd om Indiana Jones te zijn? SOLVA lanceert een participatieproject waarbij inwoners van Ruien aangespoord worden om op tijdreis te gaan in hun eigen tuin!

Tijdens het weekend van 16-17 september 2023 zullen inwoners van Ruien de kans krijgen om een klein archeologisch onderzoek uit te voeren in hun eigen tuin of op een publieke plaats in het dorpscentrum. Onder begeleiding van archeologen gaan de inwoners zelf een putje van 1 m² uitgraven en onderzoeken wat er in de bodem zit.

Op 31 augustus organiseren Gemeente Kluisbergen en SOLVA een infoavond over het project. Dit gaat door in het GOC Ruien (‘Het Oud Gemeentehuis), Grote Herreweg 118, 9690 Kluisbergen om 20u. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Het opgravingsproject zelf gaat door op 16-17 september 2023. Inschrijven hiervoor is verplicht en kan via deze link. Meer info over het project kan je hier vinden.

Het project “Vierkante meter: iedereen archeoloog!” is een onderdeel van het project “m²: Erfgoedparticipatie als motor voor het versterken van sociale cohesie” dat SOLVA vanaf de zomer van 2023 met steun van LEADER Oost-Vlaanderen zal opstarten.

Het onderzoeksproject zet archeologie in als bindmiddel voor de sociale samenhang van de dorpsgemeenschappen in Ruien (2023) en Wortegem (2024). SOLVA Dienst Archeologie zal  onderzoeken of mensen door het bestuderen van kleine archeologisch proefputjes dichter bij elkaar gebracht kunnen worden.

Gerelateerde artikelen