Onderwijs is de sleutel tot de ontwikkeling van een kind én tot de samenleving. De verplaatsing van en naar de school stuurt  mee deze ontwikkeling.

Vandaag is de rijweg ter hoogte van de schoolpoort vaak nog onveilig en kindonvriendelijk ingericht. Ouders zetten hun kind nog te vaak met de auto af pal voor de schoolpoort. De hoge piek aan verplaatsingen bij de start en het einde van de school zorgt voor chaos en onduidelijke verkeerssituaties.

Kasteeldreef in Lede is een aangepaste straat in een schoolomgeving. Je merkt dit onder andere aan de vele gele elementen.

Het kan anders. Maatregelen rond infrastructuur, educatie en handhaving creëren een leefbare en verkeersveilige schoolomgeving.  Eentje waar onze kinderen en jongeren nog voor ze de schoolpoort binnenstappen worden geïnspireerd en waar ze zich niet langer moeten focussen op de gevaren.

De ambitie moet een schoolomgeving zijn waar leerlingen met plezier veilig aankomen en vertrekken. Waar ze zo veel mogelijk gestimuleerd worden om zich te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer te verplaatsen.

SOLVA helpt haar gemeenten bij het veiliger en leefbaarder maken van de vele schoolomgevingen in de regio. Dit kan via een studieopdracht of een ontwerpgericht onderzoek, tot het op zich nemen van de uitvoering van de werken.


Lede schoolomgeving

In 2018 werd een project opgestart met de gemeente Lede. Het doel was het herinrichten van alle 11 schoolomgevingen van Lede om zo een veiliger, herkenbaar en uniform straatbeeld te creëren. SOLVA begeleidt hierbij het volledige traject van analyse en ontwerp, over het aanbestedingsdossier en vergunningsaanvraag tot de uitvoering van de werken. Deze uitvoering zal in de loop van 2023 worden afgewerkt.

Bij het ontwerp van de schoolomgevingen werd volop de kaart getrokken van het STOP-principe. Omdat de gemeente haar inwoners en de ouders wou informeren, werd ook een communicatiefolder voor de verschillende schoolomgevingen opgesteld en verspreid. Door een gele accentkleur te gebruiken in de materialisatie van de rijweg, het voetpad en het straatmeubilair bereiken we een uniform en herkenbaar straatbeeld.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.


 

 

Geraardsbergen schoolomgeving

Twee van de schoolomgevingen op het grondgebied van de stad Geraardsbergen hadden nood aan een opfrissing. Een basisschool in de dorpskern van Zarlardinge en een basisschool en twee middelbare scholen in het centrum van Geraardsbergen,  in de schoolomgeving Karmelieten.

Na een grondige analyse van het participatietraject met de verschillende scholen en de stad Geraardsbergen, werden ambitieuze projectplannen opgesteld en gepresenteerd aan alle betrokken partijen. Er werden infomomenten voorzien voor beide schoolomgevingen waarbij buurtbewoners een blik kregen op de plannen voor de schoolomgevingen. Zo kon het ontwerp eind 2022 worden afgeklopt en kon worden overgegaan tot de opmaak van de technische plannen voor de uitvoering van de werken.

Het project startte in 2021, de start van de werkzaamheden staat gepland in de tweede helft van 2024.